Wie ben ik?

I

Wie ben ik, Ingo Leth.

Ik ben in de Duitse stad Duisburg opgegroeid. Daar voltooide ik in de jaren ‘80 een grafische opleiding. In 1989 verhuisde ik naar Nederland.
De passie voor het schilderen speelt een belangrijke rol in mijn leven. Het schilderen is voor mij een weg van ontwikkeling.
Zowel abstract als figuratief werken ligt mij zeer aan het hart. Ik zie het zelf als een voorrecht, dat ik de gave heb zowel abstract als ook realistisch te kunnen werken.

In mijn werken probeer ik altijd een link tussen culturen te leggen. De Nederlandse en Japanse cultuur hebben daarbij vaak mijn interesse en aandacht. Eén van mijn motto’s is dan ook “One aim of contemporary art is to join and to learn of each other’s cultures.”
 
Symbolen en verhalen geven de werken betekenis. Geluk (1000 kraanvogels) en positiviteit vormen een belangrijke rode draad in mijn werk.

Ik werk o.a. met olieverf of acryl verf op doek, in combinatie met natuurlijke materialen, zoals papier, zand of bladgoud. In mijn werk bestaat een evenwicht tussen rust en energie. De kleur zie ik als communicatiemiddel.

In 1991 exposeerde ik voor het eerst in de kunst scene in Emmen. Vanaf 1992 heb ik diverse tentoonstellingen in Nederland en in het buitenland gehouden, van New York, Barcelona, tot Kentucky en Montreal.

In april 2015 opende ik de deuren van Galerie ‘Bij Leth’ in Emmen. Met het organiseren van diverse exposities in de prachtige Zuiderkerk in Emmen wilde ik de Kunst scene in Emmen een plek geven. In juni 2016 is de Galerie verhuisd naar de entree van de voormalige dierentuin in Emmen. Inmiddels is de Galerie aan de Derksstraat 25 te Emmen gevestigd.

Onze openingstijden zijn:

Dinsdag t/m/ zaterdag van 11-17 uur, 1e zondag van de maand van 12-17 uur en op afspraak.

Kijk ook op www.bijleth.nl

Een kleine greep uit de Publicaties
Kunstwerk   //   Kunstbeeld   //   Haagse Courant   //   Brabants Dagblad   //   Nieuwsblad v/h Noorden   //   Drentse Courant   //   Quick Lexicon   //   Trouw   //   NCRV gids   //   ELLE WONEN // Emmen magazine   //   ART school magazine   //   Toerist   //   Villa d’ Arte   //   het boek “De kunst van het leren en het leren van de kunst”   //   De kunstpagina van de Drentse Courant // Art.nl   //   Kavel & Huis   //   De Standaard (België)   //   Dagblad van het noorden   //   Dagblad de Limburger   //   Palet magazine   //   Koiwijzer  //  enz.

Overig
1998 Inschrijving bij het documentatiecentrum voor Beeldende kunst te Assen
1993 Inschrijving bij Rijksdienst voor Kunsthistorische Documentatie te Den Haag

(Kunst)prijzen
Winnaar 3e prijs op de nationale Kunstdagen Amsterdam 2010
Winnaar Silver Award van de Five Golden Stars Art Award 2012 
2017 Emmenaar van het jaar

Een eigen keuze uit mijn lijst met exposities:
2020 Rijksmuseum Amsterdam ‘Lang leve Rembrandt’ // Galerie Bij Leth te Emmen // Hotel Pulitzer Amsterdam  //  Museum Casteelse Poort te Wageningen  //  CBK Emmen  //  Museum Royal Goedewaagen Nieuw Buinen  //  Galerie ArtFusion Amsterdam  //  Galerie Alosery Almere Haven  //  Galerie Tolg’Art Wierden  //  Huntenkunst Doetinchem  //  Galeria Zero Barcelona (ES)  //  Gallery Gora Montreal (CA)  //  Frazier museum Kentucky (USA)  //   World fine art Gallery New York (USA)  //  Galerie ARTO imago Uden  //  ART 54 Gallery New York (USA)  //  etc.