Nieuws

Publieksprijs voor Letter from Rembrandt

Het schilderij Letter from Rembrandt van de Emmer kunstenaar Ingo Leth heeft de publieksprijs gewonnen bij de verkiezingen Schilderij van het Jaar 2019.

Rembrandtjaar
Vandaag is de selectie van de tien finalisten van het Schilderij van het Jaar bekendgemaakt. Het schilderij van Leth zat wel bij de laatste vijftig genomineerden waar de jury uit kon kiezen, maar is afgevallen voor de laatste tien. 

Letter from Rembrandt is gemaakt op een postzak. Het was te zien tijdens de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt afgelopen zomer in het Rijksmuseum. Dat was een expositie vanwege het Rembrandtjaar.
Het schilderij en de andere finalisten zijn vanaf 18 januari te zien in Kunstzaal Van Heijnen in Den Haag. Op 18 januari volgend jaar maakt de jury de winnaar bekend van het Schilderij van het Jaar.

Letter from Rembrandt
Het Letter project is 6 jaar geleden ontstaan, toen ik na een herseninfarct in het ziekenhuis terecht kwam. In het ziekenhuis ontving ik in de eerste week 168 postkaarten, waardoor ik ontzettend werd geraakt.
In het ziekenhuis kwam het idee, dat als ik weer kan schilderen, ik schilderijen maak, die voor postkaarten geschikt zijn, waardoor mensen elkaar aandacht geven.

Na 6 maanden kreeg ik de eerste postzak in handen en was mijn Letter-project een feit.

Ik schilder sinds dien zonder gevoel in de vingertoppen, ik krijg het ondanks de langere tijd die ik aan de schilderijen besteed voor elkaar om te schilderen wat ik wil.

Het schilderij Letter from Rembrandt gaat over
‘Goed gereedschap is het halve werk’.
Alles op het schilderij is gereedschap, de handen, schildersstok, punaises, het doek, de verf en ook de penseel.
Als iets van het gereedschap niet goed werkt, wordt het schilderen moeilijk. Net als bij mij de dove vingertoppen. Maar ondanks dat is het mogelijk om heel veel voor elkaar te krijgen.

Kijk niet naar de dingen die niet meer lukken, kijk vooral wat er wel lukt en bouw dat verder uit.

Het schilderij was in de zomer van 2019 onderdeel van de expositie ‘Lang leve Rembrandt’ in het Rijksmuseum in Amsterdam. 150.000 bezoekers in 2 maanden tijd. Trots, dat mijn werk er een klein deel aan bij mocht dragen.

Nu 6 jaar na dato heb ik weer een herseninfarct gehad. Met als gevolg dezelfde klachten als toen. Schilderen met penseel lukt nog niet, al ga ik ervan uit dat ik het weer voor elkaar krijg.
Er opnieuw voor gaan is niet makkelijk, het is een keuze.

Ingo Leth exposeert in het Rijksmuseum Amsterdam

Lang leve Rembrandt

Van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar en van controller tot meubelmaker, in de zomer van 2019 staat het Rijksmuseum in het teken van het publiek. Meer dan 8.000 mensen uit 95 landen gaven begin dit jaar gehoor aan de oproep een zelfgemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt in te sturen. 575 kunstwerken zullen getoond worden in het Rijksmuseum onder de titel: Lang Leve Rembrandt. Op de verjaardag van Rembrandt, 15 juli, openen de kunstenaars zelf de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt, die t/m 15 september te zien blijft in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Lang Leve Rembrandt

De jury heeft de selectie uiteindelijk gemaakt op basis van de onderwerpen die vaker terugkwamen. Die onderwerpen vormen thema’s in de tentoonstelling Lang Leve Rembrandt.

Pieter Roelofs, juryvoorzitter en hoofd schilder- en beeldhouwkunst: De aanstekelijke creativiteit van de kunstenaars en de diversiteit aan inzendingen maakt van de selectie en het samenstellen van de tentoonstelling een feest. Afgelopen week brachten deelnemers hun kunstwerk. De jongste is vier, de oudste is in de negentig. Deze kunstenaars brengen een ode aan Rembrandt, een eerbetoon aan de kunst en aan het maken van kunst.

575 kunstwerken, 575 verhalen

De kunstwerken vertellen elk hun eigen verhaal, soms vrolijk, dan weer ontroerend. Geïnspireerd door Rembrandt portretteerde een groot aantal kunstenaars hun geliefde, hun kind, hun vader of moeder, een vriend of zichzelf. Een groot aantal inzenders koos voor Lang Leve Rembrandt een bestaand schilderij of bekende ets van Rembrandt als bron van inspiratie. Sommigen maakten een directe kopie, anderen varieerden in stijl, medium en techniek of werkten conceptueel. Met 90 verschillende versies van de Nachtwacht, 260 kinderkunstwerken en 118 zelfportretten van Rembrandt wordt de ongekende creativiteit van alle kunstenaars straks in de tentoonstelling duidelijk zichtbaar.

Met gepaste trots is mijn schilderij ´Letter from Rembrandt´ als één van de werken is geselecteerd door de vakjury. Het schilderij is van 15 juli t/m 15 september onderdeel van de expositie Lang leve Rembrandt in het Rijksmuseum Amsterdam.

Het schilderij is op een postzak geschildert. Men ziet mijn eigen handen, het gereedschap van mij als kunstenaar. Alles draait om het gereedschap, de handen, penseel, schilderstok, verf, linnen en zelfs de punaises zijn gereedschap. 

Voor mij was dit schilderij een enorme uitdaging, vooral omdat er veel details in verwerkt zijn. De postzak als ondergrond is vrij grof en maakt het schilderen van details niet makkelijker. 
Na 6 weken aan het schilderij te werken mocht het resultaat er zijn. 

Nu naar het Rijksmuseum Amsterdam het werk bekijken, een droom voor iedere kunstenaar.